Het eiland van de goedlachse mens :) Ontdekking Sri Lanka

Het eiland van de goedlachse mens :)Ontdekking Sri Lanka

Sri Lanka

Uw rondreis wordt samengesteld...

Sri Lanka is één van de ‘hotste’ bestemmingen in Azië van dit moment. Het nog onbekende vakantieland barst van de prachtige plekjes. Je vindt er sprookjesachtige tempels, historische steden, wildparken waar je op safari kunt, prachtige stranden, surfbaaien, bergen en valleien, theeplantages en nog veel meer moois!

Kortom: Sri Lanka biedt de perfecte combinatie aan tussen natuur, cultuur, zon, zee en strand! Wat wil een mens nog meer?

Dag 1

Brussel - Colombo

Heenreis vanuit Brussel naar Colombo (Sri Lanka).
Overnachting aan boord.

Dag 2

Colombo - Kandy

Aankomst in Colombo, verwelkoming op de internationale luchthaven door de verantwoordelijke van onze lokale agent, die gedurende de volledige tour uw gids zal zijn. Vervolgens transfer naar uw hotel te Kandy, het centrum van Sri Lanka.

Vrije tijd in het hotel.

Diner en overnachting: Elephant stables (The Vanilla Colonial Suite)

Dag 3

Kandy – Pinnawela – Peradeniya – Kandy

Na ontbijt, transfer naar Pinnawala Elephant Orphanage.

Kandy ligt in Pinnawala, waar in 1975 een weeshuis werd gestart om de achtergelaten en gewonde olifanten te huisvesten. Het aantal olifanten is nu gestegen tot meer dan 65, inclusief de babyolifanten die uit verschillende delen van de wereld zijn meegebracht en de 23 baby's die zijn geboren als gevolg van het fokprogramma in gevangenschap. 

Terug in Kandy een hike in de botanische tuinen van Peradeniya.

De Koninklijke botanische tuinen starten in 1374 als een plezier tuin van de koningen van Gampola en Kandy. Er zijn meer dan 5.000 soorten bomen, planten en slingerplanten. Sommige zijn zeldzaam en inheems alsook de flora uit de tropische wereld dat terug te vinden is in de tuinen. Vooral de Spice Garden en het Orchid House zijn populair bij toeristen. Er zijn 5 Palm Avenues die de tuinen verfraaien, de jongste en grootste Palm Avenue (Royal Palm Avenue) werd aangelegd in 1905 en de Double Coconuts van het Seashells Island, met het meeste zaad van alle planten in de wereld is nog zo’n voorbeeld van een Avenue.

Bezoek de stad Kandy, haar markten en winkels, korte rit in de ‘Tuk-Tuk’ rond het meer.

Gesitueerd in het hart van de bergen, 500 m boven de zeespiegel, is deze oude hoofdstad van de Sinhaleese koningen het centrum van de koffie en thee. De stad is gesitueerd in het midden van majestueuze heuvels, omringd door Sri Lanka’s langste rivier, de Mahaweli. Zeer aangenaam, met een gematigd klimaat, dankzij de geografische locatie en het historisch verleden, is de stad de favoriete plaats van vele reizigers. Het is gebouwd rond een artificieel meer. 

Kandy staat gekend voor de ‘tempel of the tooth of the Buddha’, dat in de 4e eeuw is ontstaan volgens de legende van Sri Lanka. Het religieuze karakter van de hoofdstad is gebleven en het is een van de meest belangrijke plaatsen over heel de wereld voor het boeddhisme.

Terug naar het hotel.

Diner en overnachting: Elephant stables (The Vanilla Colonial Suite)

Dag 4

Kandy – Sigiriya – Anuradhapura

Na het ontbijt volgt er een rondleiding in de ‘sacred temple of Kandy’ tijdens een ceremonie.


Deze tempel is een hoogtepunt van het boeddhisme en maakte oorspronkelijk deel uit van een groot architectonisch complex dat ook de residentie van de kandyan-heersers omvatte. In deze tempel wordt de relikwie van de tand van Boeddha bewaard. Het wordt in een kluis bewaard voor de veiligheid. Deze relikwie heeft lang een belangrijke politieke rol gespeeld, want het bezitten ervan betekende de macht over het land. Monniken voeren dagelijks "Puja"-ceremonies uit (3 maal per dag) in de binnenkamer van de tempel. Deze rituelen vinden plaats bij zonsopgang, op het middaguur en in de avondschemering. Op woensdag wordt de relikwie symbolisch gewassen. Deze tempel staat sinds 1988 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.


Transfer naar het noorden van het land, richting de eerste historische hoofdstad, Anuradhapura.


Een stop bij Sigiriya voor de beklimming van het Sigiriya rotsfort.


Sigiriya - is een "Werelderfgoed site" en het 5e-eeuwse "Fort in the Sky" is misschien wel het meest fantastische wonder van het eiland. Het staat ook bekend als de Leeuwenrots vanwege de enorme leeuw die vroeger bij de ingang van het paleis stond op de top van de 600 voet hoge rots. Op de top bevinden zich de fundamenten van het koninklijk paleis, watertanks voor de watervoorziening, alle andere gebouwen en aan de randen de wachthuizen. Op een van de trappen is het enige bekende oude werk van de Sinhala schilderkunst bewaard gebleven in alle frisheid van hun oorspronkelijke kleur, in de vorm van Fresco's van 21 levensgrote jonkvrouwen. De Watertuinen, de Fonteintuin, het zomerhuis, de Bouldertuinen en de Grotten zijn niet te missen.


Verder naar Anuradhapura en transfer naar uw hotel, installatie in uw kamer.


Vrije tijd in het hotel.


Diner en overnachting: Ulagalla Wallawwa Resort (Pool Villa)

Dag 5

Anuradhapura – Trincomalee

Na het ontbijt volgt een rondleiding met gids in het historisch centrum van Anuradhapura, gevolgd door dat van Mihintale: een van de meest heilige plaatsen van het Sinhala boeddhisme.

Anuradhapura – de hoofdstad van Sri Lanka van de 5e eeuw voor Christus tot de 10e eeuw na Christus was de meest befaamde van Sri Lanka's oude ruïnesteden. De grootste schatten van de stad zijn de dagoba's, gebouwd van bakstenen en halfrond van vorm. De meest opmerkelijke van deze dagoba's zijn de Ruvanveliseya die dateren uit de 2e eeuw voor Christus en een diameter heeft van 300 voet, de Jetawanarama van 370 voet en de Thuparama Dagoba waarin het sleutelbeen van de Boeddha is opgenomen. Het bekendste relikwie van de stad is de heilige Bo-boom, die zou zijn gegroeid uit een tak van de boom waaronder de Boeddha verlichting kreeg. Hij werd 2250 jaar geleden geplant en is de oudste historisch geverifieerde boom ter wereld.

Mihintale wordt ook wel de "wieg van het boeddhisme in Sri Lanka" genoemd - hier werd de boeddhistische leer voor het eerst gepredikt door de monnik 'Mahinda', zoon van Asoka, keizer van India, aan koning Devanampiyatissa meer dan 2.000 jaar geleden. Mihintale - 'de heuvel van Mahinda' - wordt benaderd door een prachtige, brede, oude stenen trap van 1.840 treden. Dit is 's werelds eerste verklaarde heiligdom uit 247 voor Christus en is dat tot op de dag van vandaag nog steeds. Sommige van de hier gevonden monumenten zijn de oudste van het land en het grote aantal Brahmi inscripties dateert uit de 3e eeuw voor Christus Kantaka Cetiya, Ambastala Dagoba, Maha Thupa, At Vehera, Alms Hall, Girihandu Seya, Indikatu Seya, Old Hospital en Kaludiya Pokuna zijn enkele van de interessante plaatsen in Mihintale.

Vervolg van de route richting Trincomalee, de noordkust van het eiland.

Transfer naar het hotel.

Vrije tijd in het hotel.

Diner en overnachting: Jungle Beach Resort (Lagoon Cabin)

Dag 6

Trincomalee

Vrije tijd om te ontspannen op het turquoise blue strand.

Suggesties voor excursies:

• Pigeon Island marine national park: +/- USD 45 per persoon (inclusief materiaal en toegangtickets)

• Walvissen / dolfijnen spotten: +/- USD 100 per persoon

Beide van bovenvermelde excursies kunnen gedaan worden van maart – september

• Trincomalee stadstour


Vrije tijd in het hotel

Diner en overnachting: Jungle Beach Resort (Lagoon Cabin)

Dag 7

Trincomalee – Passikudah

Na het ontbijt, transfer naar Passikudah

Check-in in het hotel, installeren in uw kamer

Vrije tijd in het hotel

Diner en overnachting: Uga Bay Resort (Beach Studio)

Dag 8

Passikudah

Vrije tijd in het hotel.

Diner en overnachting: Uga Bay Resort (Beach Studio)

Dag 9

Passikudah – Yala

Na het ontbijt, vertrek naar het uiterste zuiden van het land richting het Yala National Park.

Transfer naar het hotel, installeren in uw kamer & vrij voor ontspanning.

Terugkeer naar het hotel.

All inclusive verblijf in Chena Huts (Luxury Cabin)

Dag 10

Yala

Met het ingepakte onbijt, vertrek voor de 4x4 jeep safari in Yala National Park.

Yala National Park – the Ruhunu National Park is 126.786 hectares groot werd opgericht in 1938. Yala is gekend voor de grote kuddes en het grote aantal olifanten, luipaarden, rendieren, sambhur krokodillen, mangoesten, wilde beren, wilde bufalo’s en nog vele andere dieren.

Er zijn meer dan 130 vogelsoorten geregistreerd, waaronder standvogels en overwinteraars.

Terugkeer naar het hotel en vrije tijd in het hotel.

All inclusive verblijf in Chena Huts (Luxury Cabin)

Dag 11

Yala – Colombo

Na het ontbijt, transfer naar Colombo via Galle

Op de weg naar de zuidkust, wordt er een stop gedaan in Weligama om de traditionele stelt-vissers op hun piket te bewonderen.

Vervolg richting Galle en bezoek met gids aan de versterkte stad.

Galle was eerst bekend onder de naam Gimhathiththa (hoewel Ibn Battuta de stad in de 14e eeuw Qali noemde) vóór de komst van de Portugezen in het midden van de 16e eeuw. Daarna werd het de belangrijkste haven van het eiland. Galle bereikte het hoogtepunt van zijn ontwikkeling in de 18e eeuw, toen het eiland deel uitmaakte van het Nederlandse koloniale rijk. Met de komst en de overheersing van de Engelsen werd het verdrongen door Colombo, waarvan de nieuwe koloniale macht de haven ontwikkelde.

Galle is een bewonderenswaardig voorbeeld van een door Europeanen in Zuidoost-Azië gebouwde vestingstad, die de wisselwerking tussen Europese bouwstijlen en Zuid-Aziatische tradities illustreert. In het fort zijn nog enkele oude Nederlandse huizen te zien, het staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is zelfs het grootste fort dat in Azië door Europese kolonisten is gebouwd. Een ander opmerkelijke monument is de St. Mary's Cathedral die aan het eind van de 19e eeuw werd gebouwd door de eerste bisschop van Galle, Joseph Van Reeth en zijn medejezuïeten.

Transfer naar Colombo en een kleine rondleiding in de stad indien gewenst.

Colombo is de commerciële hoofdstad van Sri Lanka. De haven van Colombo werd al in de 5e eeuw beïnvloed, toen schepen uit Rome en China handel kwamen drijven met de Singalese koningen voor hun aanvoer van specerijen en edelstenen. Het lot van de haven is in de loop der eeuwen veranderd, doordat vele naties hebben geworsteld om de heerschappij over de kostbare schatten te verwerven. Eerst zijn er de Arabische kolonisten in de 8e eeuw, gevolgd door de Portugezen, de Nederlanders en tenslotte de Britten die Colombo in 1796 veroverden. Deze periode van westerse kolonisatie eindigde vreedzaam met de onafhankelijkheid in 1948. De stad is een contrast op zich; met zijn koloniale villa's, eetgelegenheden in de beste gastronomische restaurants, moderne winkelcentra met luxe en internationale merken en aan de andere kant de overvolle rook van zijn straten en zijn luidruchtige markten. Ondanks zijn kleine omvang biedt Colombo een gevarieerd aanbod van Tuk Tuk reiservaringen, een bezoek aan zijn markt - Pettah, genieten van een Kottu, het spelen van een rondje golf, genieten van thee in een van de 5-sterren hotels aan de oevers van de Indische Oceaan. Met zijn winkels, kunstnijverheid en kostbare stoffen is Colombo de beste plaats om op het laatste nippertje te winkelen.

Transfer naar het hotel, installeren in de kamer.

Vrije tijd om te shoppen.

Terugkeer naar het hotel

Diner en overnachting: Uga Residence (Park Suite)

Dag 12

Colombo - luchthaven

Ontbijt in het hotel

Op de aangeduide tijd, transfer naar de internationale luchthaven voor de terugvlucht.